The Twilight Saga – Eclipse

Nu se ridică la nivelul cărților, dar apar filme inspirate de benzile desenate.

The Twilight Saga – Eclipse

Postby Engineered » 20 Jul 2010, 15:32

Sau

-Dacă tot mă pui să mă uit o oră jumate la pieptul dezgolit al unui vârcolac indian arată-mi și mie măcar o țâță oricât de frigidă o fi-

Filmul ăsta, întreaga serie de fapt, mă obligă să îmi pun mult prea multe întrebări și mi-e teamă ca răspunsul la ele să nu-mi zdruncine încrederea în umanitate.

Nu la fel de plictisitor ca primul film din ”saga”, motiv pentru care ar putea fi ceva mai ușor de vizionat, în special în companie potrivită, dar care lasă o amintire infinit mai durerosă. Twilight nu a fost un film…prost. Nu pentru că ar fi avut ceva virtuți artistice, dar pentru că și-a îndeplinit scopul. Mi se pare stupid să ataci o operă culturală pentru că nu este alipită la propriile tale percepte critice, în contextul în care își satisface audiența. Însă aici trebuie să se ridice o întrebare: de ce Eclipse își mulțumește audiența?

Este un film violent, cu secvențe prelungite de acțiune rezultând în morți chiar grafice pe alocuri, în ciuda lipsei aproape totale de sânge. Interacțiunile dintre Jacob și Edward nu fac decât să scoată la iveală tot ce este mai rău din cei doi și să îi facă să se comporte în moduri care nu văd cum de nu ar stârni greață. Jacob manifestă clar atitudinea și mentalitatea unui violator, forțându-se asupra Bellei, bucurându-se în cel mai lasciv mod cu putiință atunci când are ocazia să o atingă. Nici Edward nu este mai presus impunându-și voința în fața Bellei, uneori împiedicând-o să facă anumite acțiuni chiar fără știrea ei. Toate eforturile lui au scopul de a o izola și de a o controla. Nu mai este fantezia care implică doi bărbați întunecați și misterioși luptându-se pentru antipatica fecioară ci un coșmar în care cei doi masculi își consumă conflictul pe câmpul de bătălie format din trupul și psihicul tinerei. Treaba asta nu ar da atât de mult în misandrie dacă Bella chiar ar fi un personaj. Dacă Bella ar manifesta oarece trăsături de caracter, dacă ar avea motivații în spate, dacă ar avea crezuri și un profil psihologic complex creionat prin interacțiunile cu ceilalți și prin reacțiile sale în diferite situații; dacă Bella nu ar fi un arhetip în care să se reagăsească întreaga populație feminină ci ar fi o anumită fată, una numită Bella, despre care să știm lucruri, pe care să o cunoaștem și să o putem diferenția de celelalte necunoscute din sala de cinema, atunci ar fi fost o poveste despre trei oameni care confundă dorința carnală cu iubirea eternă și predestinată. Atunci poate ar fi ceva isteț și ironic. În schimb trebuie să ne mulțumim cu portretizarea sexistă din filmul ăsta, în care femeilesunt incapabile de acțiune și lipsite de opinii fără bărbatul lor, iar scopul bărbatului este de a păstra fecioria viitoarei femei.

Cred că singurul lucru bun pe care l-a făcut Eclipse este că m-a făcut să trec peste stupiditatea conceptelor de bază, peste caracterul dezastruos al dinamicii dintre personaje, peste aspectul pornografic al întregii serii, iar asta oferindu-mi lucruri chiar mai deranjante. Exceptând două sau trei scene, în Twilight, defectele se aflau undeva în fundal, în aluatul din care a fost plămădit filmulul și nu la suprafață. Motiv pentru care pe parcursul vizionării, ai fi putut să uiți cât de lipsite de sens sunt unele lucruri(asta în cazul în care nu adormi ca mine-de unde s-ar putea trage viziunea oarecum favorabilă asupra celebrei risipe de celuloid-). Eclipse nu te lasă. Este prea pretențios pentru propriul bine, mai ales când este lipsit de logică internă și personajele oferă importanță exagerată unor lucruri care nu ni s-au demonstrat niciodată de ce să o merite(cum ar fi strălucirea vampirească care a apărut extrem de succint și lipsit de intensitate în scena inițială). Povestea este demnă de un fanfict și pot să jur că am citit unele mai bune decât Eclipse. Suficiența și ignoranța cu care se utilizează flashbackul și simetria în filmul ăsta mă face să îmi cuprind pântecul în agonie sfincterală. Nu cred să se fi reușit vreodată în istoria filmului, utilizarea eficientă a flashbackului într-o altă perioadă istorică, poate doar atunci când intenția a fost una umoristică. Mi se pare o tehnică amatoricească și leneșă de a încerca să se adâncească niște personaje de care deja, fiind al treilea film, nu ne pasă. Mai ales când poveștile din flashbackuri păreau mult mai interesante decât cea din prezent. De fapt, toate poveștile secundare din film păreau mai interesante decât cea principală. Și doare atât de mult potențial irosit. Care a fost treaba cu pătura primită de Bella dacă nu au folosit-o în munți când murea de frig? De ce s-a făcut simetria între Jasper și Riley, dacă nu a rezultat într-o confruntare dintre cei doi și într-o posibilă reabilitare a nouă născutului, sau în a-i face moartea să aibă un mai mare impact? De ce au făcut tot filmul ăsta când nu s-a realizat absolut nimic în el, simetria dintre început și final nearătând distanța parcursă de personaje ci tocmai faptul că nu s-a întâmplat nimic, doar curățat un pic niște fire narative care nu necesitau în niciun caz un film întreg.

După toate astea faptul că muzica a fost aleasă prost, că lupii nu avea o mărime constantă, că personajele iau decizii schizoidale ca întotdeauna, că vampirii nu strălucesc decât sub cea mai puternică lumină posibilă și nici atunci nu este prea mare problemă, că modul cum este filmat duce lipsă de consistență și că alea două cadre mai interesantă nu au scop și se potrivesc ca nuca în perete, că sunt prea multe extreme close-ups, că tot filmul are un foarte clar mesaj în favoarea castității adolescentine, că Edward joacă de parcă ar fi într-o continuă criză de hemoroizi; după jegul de poveste pretențioasă(că prostul nu e prost până nu este fudul), toate lucrurile de care m-aș fi plâns până acum, par să nu mai conteze așa de mult.

Făceți-vă o favoare și uitați-vă la Let The Right One In. Vă rog eu!
User avatar
Engineered
 
Posts: 353
Joined: 03 May 2010, 00:16

Return to Filme

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron