10 benzi dacă nu vă plac supereroii

recomandari si discutii infierbantate despre romane grafice

10 benzi dacă nu vă plac supereroii

Postby Engineered » 15 Dec 2010, 13:19

(trebuie notat că încerc să folosesc benzi care fie vorbesc foarte explicit despre supereroi, fie sunt relativ clasice în teme și artă. )

De fapt sunt două liste, una pentru a vă corupe, una pentru a vă delecta, dar le unesc:

10- Invincible de Robert Kirkman și Ryan Ottley
Image
Îl știți pe Kirkman de la Walking Dead, probabil. Invincible e practic cel mai important pas pe care l-a făcut Kirkman în a pune stăpânire pe universul Image și de-a scoate ceva coerent din el. Din Invincible au țopăit câteva serii foarte faine, precum Dynamo 5(și continuarea Sins of the Father). Foarte adâncă nu e banda, dar ce face bine, face foarte bine. Kirkman dezvoltă interesant relațiile dintre personaje, crează un univers întreg și expansiv, se lasă, din păcate tot mai frecvent pradă impulsurilor sadice și umple pagina cu măcel. E un gateway drug foarte fain pentru benzile de genul ăsta, având destul de mult teen drama, acțiune, chestii cosmice, arcuri narative care se împletesc. Are de toate.

9 – Mr. Majestic de Joe Cassey, Ed McGuinness și un pic de Eric Canete (primul volum)
Image
Povești mai mult sau mai puțin clasice cu Superman croite după cele din era lui Mort Weisinger, doar că realizate la o scară mai largă cu artă și limbaj mai modern. Chestii foarte distractive și imaginative, uneori care lasă un puternic impact emoțional, iar finalul încearcă o apoteozare a conceptului de supererou. Doar că înafara ultimei povești, fiecare ocupă doar un număr, iar unele ar fi putut foarte bine să fie extinse și explorate mai în profunzime.

8 – Solo # 7 de Michael Allred
Image
Sunt patru povești scurte, dar destul de dense care îmbrățișează din plin supereroii de la DC din era de argint, arătând ce se întâmpla la periferia lumii, în afară poveștilor publicate, când Teen Titans se comportă ca niște adolescenți și petrec sau când Hourman își folosește din greșeală pastila ce-i conferă puteri și nu știe ce să facă. Excepție face Batman A Go Go! care este o analiză sumbră a ceea ce se întâmplă când inserezi realism în benzile de gen. Nu e cel mai bun dintre Solo(nu prea mă pot hotărî între Corben, McCarthy sau Pope), dar toate sunt excepționale și ăsta nu e deloc o excepție.

7 – JLA de Grant Morrison și Howard Porter
Image
Ce am spus despre Mr Majestic, doar că un pic mai adânc, poate cu mai puțină umanitate, dar cu mai multe personaje și povești mai complexe. Am o recenzie despre asta.

6 – All Star Superman de Grant Morrison și Frank Quitley
Image
O iubesc. Ce încearcă Casey să facă în Mr. Majestic, Morrison reușește aici. Este o bandă pur și simplu perfectă.


5 – The Boys de Garth Ennis, desenată până la un punct Darrick Robertson după care de Peter Snejbjerg
Image
E viziunea cinică și sadică a lui Ennis care nu poate să înțeleagă ce face supereroii să meargă. Număr după număr de obscenități, abuz de substanțe ilicite, atât de multă violență și băieți în paltoane lungi bătând măr supereroi. Și...îmi place. Băieții buni sunt destul de răi, supereroii sunt băieții răi și sunt abominabili . Nu sunt chiar analogi ci strawmen pentru cei de la companiile mai mari, însă merge, iar cineva care apreciază stilul lui Ennis și nu înțelege ce vor supereroii de viața lui, o va adora.

4 – Stormwatch – de Warren Ellis și mai mulți artiști care nu prea mă interesează pentru că desenează ca dracu
Image
Watchmen nu e ”supereroul în lumea reală”, ci ”oameni nebuni într-o lume ficțională”(printre multe altele). Stormwatch pe de altă parte...Intrigi politice, operațiuni militare, beții și orgii, mesaje metatextuale, toate coapte într-o coajă groasă de acte supereroice. Și despre asta am recenzie.

3 – Bratpack de Rick Veitch
Image
Rolul aghiotanților juvenili e destul de simplu, dublu și aproape deloc textual. Ei sunt acolo pentru ca tinerii cititori să aibă cu cine să se identifice și ca supereroul major să poată explica ce se întâmplă. Chiar nu mai știu sigur unde am citit, că unul dintre motivele pentru care a fost băgat Robin ecuație era că Bob Kane, de fapt probabil Bill Finger, se sătura să tot facă thought-boubles și vroia ca Batman să se converseze cu cineva. Fredric Wertham nu a văzut lucrurile așa. Nici Rick Veitch. Pentru că privind poveștile ca un adult, nu vezi decât un copil răpit, îmbrăcat indecent și trecut prin situații incredibil de periculoase. Și reușește să transpună înfiorător, cu adevărat derenajant, această viziune.

2 – Miracleman de Alan Moore și mai mulți artiști
Image
Asta nu e atât o critică adusă supereroilor, cât o trecere a lor în teluric și logic. Ceea ce în final nu merge foarte bine cu sfârșitul benzii când se sugerează caracterul lor transcedental. Totuși, e o bandă de Moore foarte fain scrisă și exceptând câteva secvențe foarte fain desenată. Cu toate reinterpretările, acțiunea se menține pe un făgaș destul de clasic și nici temele explorate nu sunt mult mai extinse.

1 – Marshal Law de Pat Mills și Kevin O’Neil
Image
Ce încearca Ennis să facă în The Boys, reușea Mills cu vreo două decenii bune înainte. Doar că ce critici și comentarii se fac aici, se fac cu cap și arată o înțelegere destul de profundă a istoriei supereroilor. La fel ca Moore în Watchemn, Mills țese în istoria secolului trecut, istoria publicării supereroilor, doar că mai puțin subtil și din punctul meu de vedere mai eficient. Cu cât o referință este mai subtilă și mai bine ascunsă în text, cu atât servește mai puțin drept comentariu, implicit are mai puțin sens. Sunt secvențe când devine pur și simplu un eseu ilustrat, dar ilustrațiile sunt atât de interesante în grotescul lor, iar punctele făcute atât de concise și de pertinente încât cred că poți ierta banda pentru asta.

Lista nu e gândită obligatoriu calitativ, deși e, ci mai mult în ordinea în care recomand să citiți benzile: 10->6 și în paralel de 5->1, în funcție de starea de spirit și interese.
User avatar
Engineered
 
Posts: 353
Joined: 03 May 2010, 00:16

Return to Graphic novels

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron